Broodfok?

Wat zijn de gevolgen voor het fokdieren, de pups en u als eigenaars?

 

Uitgebuite fokteven

De moederhonden beginnen hun ‘carrière’ als fokteef vaak al op zeer jonge leeftijd. Ze worden iedere loopsheid gedekt en dienen hun hele leven lang enkel en alleen als ‘fokmachine’. Tijd om hun lichaam te laten herstellen is er niet, want ze moeten 'opbrengen'.

Deze teefjes hebben doorgaans geen enkele vorm van menselijk contact, zien zelden of nooit het daglicht en hebben geen baasje dat hen af en toe een aai geeft of eens met hen gaat wandelen. Hun hele leven lang verblijven ze in een hok, tot ze er lichamelijk aan kapot gaan. Als ze op oudere leeftijd te weinig pups voortbrengen, worden ze bedankt voor bewezen diensten en worden ze in het beste geval gedropt in het asiel. Er zijn er ook die minder ‘geluk’ hebben en hun laatste adem uitblazen in het hok waar ze nooit uitkwamen. Bij degene die dan toch een tweede kans krijgen worden vaak erge verminkingen vast gesteld ten gevolge van mishandeling en het gebrek aan zorg.

Fysiek en mentaal ongezonde honden

Honden uit het broodfokcircuit zijn vaak belast met erfelijke aandoeningen, omdat zij voortkomen uit ongezonde ouderdieren.

Er wordt bijvoorbeeld verder gefokt met honden die heupdysplasie hebben, omdat de fokker weigert om zijn ouderdieren daarop te laten testen. Dat is allemaal veel te duur en ‘brengt niet op’. Deze honden zijn vaak het resultaat van incestueuze paringen (bv. vader en dochter), met alle fysieke gevolgen van dien.

Pups uit het broodfokcircuit groeien later vaak uit tot honden met probleemgedrag. Honden zijn sociale wezens die gedurende de eerste levensweken een goede socialisatie moeten krijgen. Ze moeten reeds op jonge leeftijd in aanraking komen met vreemde geluiden zoals een stofzuiger of een mixer, ze moeten gewend raken aan autoritjes en moeten kunnen kennismaken met vreemde mensen, kinderen en andere dieren. Opgroeien in een huiselijke omgeving is dus een must voor een goede start. Pups uit de broodfok verblijven meestal in glazen bakken of afgesloten hokken.

Zij missen dus de cruciale socialisatieperiode en zullen daar later de gevolgen van dragen. Veel honden uit de broodfok hebben te kampen met allerlei angsten en kunnen daardoor zeer agressief uit de hoek komen. De vele bijtincidenten die in de krant te lezen staan, zijn daarvan vaak het gevolg.

Broodfokkers herkennen

Een malafide fokker fokt honden op grote schaal en heeft bijgevolg meerdere nestjes in aanbieding.
Honden bij een malafide fokker worden niet gehouden in een huiselijke/sociale omgeving, maar eerder in een stal of donker hok met het gevolg dat deze honden zelden of nooit het gevoel van gras ervaren of nooit met andere honden kunnen spelen.
Een broodfokker vraagt u niet naar de reden waarom u de pup wilt en wat u ermee gaat doen in de toekomst. Voor hem telt enkel verkopen.
Broodfokkers hebben vaak verkooppunten waar de pups in soort van etalages of kooitjes zitten. De moederdieren zitten verdoken in de schuren of stallen en krijg je nooit te zien. Wees je er van bewust dat de teef die je toch te zien krijgt, mogelijks niet de moeder van de pups is.
Een broodfokker verkoopt pups op te vroege leeftijd (6 weken is bijvoorbeeld veel te vroeg – 8 weken is ideaal). Een pup uit het buitenland moet minstens 15 weken oud zijn.

Gevolgen voor de eigenaars

Door het verder fokken met fysiek en mentaal ongezonde honden, in onverzorgde hokken of kooien, lopen nieuwe eigenaars veel kans op voortdurende dierenartsbezoeken met hoogoplopende rekeningen, opvoedingsproblemen en sterfte met verdriet als gevolg.

Enkele tips die kunnen helpen:

  • Website en winkel

  • Garantiepapieren

  • Manier van verkoop

  • Belangrijk bij het zoeken van een pup

Indien u meer informatie wenst, verwijzen wij u graag naar de brochure van VZW ABA. U kan ons tevens altijd contacteren via het     CONTACT FORMULIER  


10 tips

Brochure

Lid worden

hond Klik hier

Tips adopteren van een broodfok honden

Uiteraard willen wij u niet ontmoedigen maar het is wel belangrijk dat u met volgende feiten rekening houdt:

- U moet veel geduld kunnen opbrengen.
- U mag geen stress overbrengen op de hond.
- Ervaring hebben met honden is een vereiste. De meeste asielen zullen u screenen. 
- Minstens 1 week thuis zijn bij de hond, indien mogelijk langer.
- De honden kennen nog geen commando's en kunnen angstig reageren, je hebt ervaring en veel geduld nodig.
- De honden zijn niet zindelijk en moeten aangeleerd worden om hun behoeften buiten te doen.
- Weet dat deze honden geen gezinssituatie gewend zijn.
- Kleine kinderen in de familie zijn af te raden. Dit hangt af van hond tot hond. Het asiel in kwestie zal hier rekening mee houden.
- Wees er u van bewust dat er mogelijks onvoorziene dierenartskosten kunnen opduiken.

×

10 Tips

Hoe herken je een goede fokker? 10 tips!

1. Er worden maximum 2 rassen gefokt.

2. De fokker heeft niet non-stop pups te koop (er wordt meestal met wachtlijsten gewerkt).

3. De pups groeien, samen met hun mama, bij voorkeur op in huis.

4. Je kan bijgevolg het moederdier zien.

5. Je bent altijd welkom voor een bezoekje.

6. Beide ouderdieren worden getest op erfelijke aandoeningen.

7. De pups verlaten het nest niet voor de leeftijd van 8 weken (15 weken voor het buitenland).

8. De pups worden gechipt en gevaccineerd.

9. Er worden geen pups verkocht aan dierenwinkels.

10. De pups worden niet aangeboden op zoekertjessites.

×